Jordskokk: til å eta og så

Me har kjøpt og tilberedt jordskokk fleire gonger, nå skal me også prøve å dyrka han sjølv. I helga var me så heldige å få ein del av avlinga til ei av dei som har hytte hjå oss i fjordhagen.

Jordskokk frå Ryfylke fjordhage
Jordskokken kan vera ganske knudrete og ikkje så enkel å skrella. Det treng ein ikkje alltid heller, det kjem an på kva du skal bruka han til.

Jordskokk = kul knoll

Denne knollen av ein grønnsak er god å steika, koka eller laga suppe på. Ho me fekk dei av har hatt dei ståande i åkeren til nå, men nå er dei altså hausta inn og sett i papirposar på ein kald plass. Me fekk ein god pose, og tenker å gjera som ho tipsa oss om: halda av nokre knollar og bruka dei til å setja.

I fjor var første gongen nokon hadde jordskokk i åkeren hjå oss, og det som var ekstra kjekt med det var å sjå på dei høge, flotte blomane det blir av dette lauvet. Ein liten bonus, rett og slett!

Sist helg var det så frose i jorda at det ikkje var råd å ta opp noko som helst (ja, jordskokken kan stå i åkeren i frosten). Nå er det bløtt i jorda og det ser ganske vårleg ut. Men det er ennå tidleg å begynna å setja ut settepoteter og å så på friland. Det er derimot ikkje for tidleg å byrja planlegga, og det me har planar om å så/setja i år er:

  • potet
  • gulrot
  • pastinakk
  • graskar
  • jordskokk
  • raudkål
  • mais
  • rødbete/polkabete
  • sellerirot

I tillegg vonar me at andre her på garden som før har planta, også i år vil pryda åkeren med lauk, purre, rosenkål, blomkål og brokkoli, slik at me kan få følgja voksteren deira og. Så får me håpa det blir ein lang og fin vår når me kjem så langt!

Her kan du lesa meir , og her finn du ei skikkelig god oppskrift på suppe.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.